Yeni Yürürlüğe Giren Tapu Sicili Tüzüğü İle İlgili Meslektaşlarımızı Yakından İlgilendiren Değişiklikler
Tarih: 18.08.2013 | Okunma Sayısı:
2794
17/08/2013 TARİHLİ 28738 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ TAPU SİCİL TÜZÜĞÜ İLE İLGİLİ ŞU HUSUSLAR MESLEKTAŞLARIMIZI YAKINDAN İLGİLENDİRMEKTEDİR;
1- Haciz dahil her türlü kayıt sorgulamasında TC numarası veya ada parsel numarasının bulunması zorunlu kılınmıştır. Bu nedenle müzekkerelerde sadece borçlu adı soyadı, baba adı ve doğum tarihi ile yapılan haciz talepleri ret edilebilir. (md.16/4)
2- Tapu işlemleri için ibraz edilecek olan vekaletnamelerde vekalet verenin imzasının bulunması zorunludur. Bu nedenle suret niteliğinde olup ‘’aslı imzalıdır’’ şeklinde noter onayı bulunan vekaletnameler ile işlem talebinde bulunulmayacaktır. Şüphesiz ki bu hüküm tüzüğün yürürlük tarihinden sonra verilen vekaletnameler için uygulama alanı bulabilir. (md.18/4)
3- Kamu haczi, iflas ve konkordato ile verilen süre ile İİK md. 150/c şerhleri haricinde şerh tarihinden itibaren 2 yıl süre içerisinde yenilendiği ilgili tapu sicil müdürlüğüne bildirilmeyen hacizler taşınmaz malikinin istemi üzerine terkin edilecektir. Buna ilişkin işlem icra müdürlüğüne bildirilecektir. (md.69/5)
4- Ayni ve kişisel hakkı sona erdirecek nitelikte olan belgeler elden takipli olarak tapu işlemi için ibraz edilemez hükmü öngörülmüştür. Bu nedenle haciz ve ipotek terkin evrakları elden takipli olarak değil, Tebligat Kanunu hükümlerine uygun olarak gönderilecektir. (md.88)
5- Her ne kadar tüzüğün yürürlük tarihinden önce ancak mahkeme kararıyla mümkün olan; kadastro çalışmalarından kaynaklanan malikin veya hak sahibinin adı, soyadı veya baba adına ilişkin tapu kütüğündeki yazım hatalarının düzeltilmesinde; kayda dayalı tespitlerde dayanağı kayıt ve belgelerin incelenmesi, tanık ve bilirkişi dinlenmesi ve zeminde inceleme yapılarak teknik rapor düzenlenmesi neticesinde istemin gerçek hak sahibinden geldiğinin tespiti halinde hata yevmiye defterine kaydedilerek düzeltilebilecektir. (md.75)
6- Gerçek ve tüzel kişilere protokol kapsamında Takbis sistemi üzerinden verilere erişim hakkı verilmesine ilişkin Genel Müdürlük yetkilendirilmiş bulunmaktadır. (md.14) Bu hüküm ile Türkiye Barolar Birliği’ne (dolayısıyla avukatlara) erişim yetkisi sağlanıp sağlanmayacağı zaman içerisinde uygulama ile şekillenecektir.
Meslektaşlarımız daha detaylı bilgilere ilgili 5150 tüzük nolu Tapu Sicili Tüzüğü’nden ulaşabilecektir.