KAMUOYU AÇIKLAMASI
Tarih: 12.11.2021 | Okunma Sayısı: 583

KAMUOYU AÇIKLAMASI

 

                        Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü 27.04.2021 tarih EGM Genelge No:2021/19 numaralı genelge ile Emniyet Genel Müdürlüğü personellerinin görevlerini ifa ettikleri sırada vatandaşlar tarafından ses ve görüntü almasını engelleyecek davranışlara fırsat verilmemesi, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişinin engellenmesi, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem başlatılması yönünde bilgilendirme yapılmıştır.

 

                        Bahsi geçen genelge aleyhine Antalya Barosu Başkanlığı ile dönemin Antalya Barosu Başkanı Av. Polat BALKAN tarafından yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açılmıştır.

 

                        Dosyanın geldiği aşamada Danıştay 10. Daire 2021/2769 Esas sayılı dosyası üzerinden 15.09.2021 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgeyle basın özgürlüğünü kısıtlayıcı yönde yasa koyucu (TBMM) yerine kural ve sınırlamalar getirmeye çalıştığına hükmederek genelgeyle böylesi bir işlem yapılmasının Anayasa’nın 7. ve 13. maddelerine aykırı bularak yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Kararın gerekçesinde “Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil emniyet genel müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır” denilerek aslında işin esasına da girerek bahsi geçen genelgenin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmederek yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

                        Bahse konu karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde yapılacak olan itiraza tabi olsa da Davalılarca yapılması muhtemel itirazlar sonucunda dahi genelgenin iptal edileceğine yönelik inancımız tamdır.

 

                        Zira bahse konu genelge açık bir biçimde Anayasa’daki amir hükümleri hiçe saymaktadır. İç İşleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü adeta yasa koyucu yerine geçerek bir genelge yayınlaması normlar hiyerarşisine aykırıdır. Kişi hak ve özgürlüklerini sınırlamak ancak kanun ile mümkündür.

 

                        Özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması nedeniyle elbette ses ve görüntü alınması yasaktır ancak bunun da istisnaları mevcuttur. Yargıtay, yeknesak hale gelen kararlarında ses ve görüntü almanın şartlarını çizmiştir. Öyle ki kişi, kendisine karşı işlenen bir suçta, bu suçu ispat etmenin başkaca bir delil ile mümkün olmadığı durumlarda ses ve görüntü alınmasına ve bunların delil olarak sayılmasına olanak sağlamaktadır.

 

 

 

                        Bahse konu genelge de işte tam da burada belirtmiş olduğumuz Yargıtay kararlarını arkadan dolanmak adına kaleme alınmıştır. Zira son zamanlarda kolluk görevlilerin, vatandaşlara karşı uyguladıkları müdahale artarak gün yüzüne çıkmış, olası delil toplama aşamasında elde edilen görüntü ve seslerin kullanılması yasaklanmaya çalışılmıştır.

 

                        Kanuna aykırı genelgeyi yargıya taşıyan Antalya Barosu Başkanlığı ile dönemin Antalya Barosu Başkanı Av. Polat BALKAN’a teşekkürlerimizi sunarak Danıştay 10. Dairesince verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğunu belirtiriz. Bu bakımdan Emniyet Genel Müdürlüğünce ivedi olarak mevcut genelgeden dönülerek ilgili birimlere bilgi paylaşımı yapılması ile birlikte bundan sonra yaşanması muhtemel olan mağduriyetlerin önüne geçilmesi gerekmektedir.

 

                        Kamuoyuna saygılarımızla.

 

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI

           

           

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.