KADINA VE AİLE BİREYLERİNE KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI.
Tarih: 15.03.2012 | Okunma Sayısı: 5426
Denizli'de şiddete uğrayan kadınların ve aile bireylerinin haklarının savunulması için Denizli Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Baromuz arasında, "Kadın ve Aile Bireylerine Karşı Şiddetin Önlenmesine İlişkin Protokol" imzalandı. Denizli Barosu Sosyal Tesisi'ndeki kahvaltılı protokol imza törenine  Sayın Valimiz Abdülkadir Demir, Belediye Başkanımız Osman Zolan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Altın ve kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri katıldı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

T.C.

DENİZLİ VALİLİĞİ, DENİZLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI İLE DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI ARASINDA

 KADINA VE AİLE BİREYLERİNE KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

TARAFLAR

MADDE 1-

                İş bu protokol; Denizli Valiliği, Denizli Belediye Başkanlığı ile Denizli Barosu Başkanlığı arasında imzalanmıştır.

AMAÇ

MADDE 2-

 İş bu protokol ile Şiddet mağduru Kadın ve Aile Bireylerine hukuki yardım, psikolojik destek

ve sosyal yardım desteği sağlanarak bireylerin sosyal desteğinin artırılması, mağduriyetlerinin

 giderilmesi, taraflarca verilen hizmetlerde kurumsal kapasitenin artırılarak kurumlar arasında

 işbirliği ve eşgüdümün sağlanarak hedef gruba verilecek hizmet kalitesinin yükseltilmesi

amaçlanmaktadır.

 

KAPSAM

MADDE 3-

İş bu protokol Denizli Valiliği, Denizli Belediye Başkanlığı ile Denizli Barosu Başkanlığı tarafından şiddet mağduru Kadın ve Aile Bireylerine hukuki yardım, psikolojik destek

ve sosyal yardım desteği sağlanarak bireylerin sosyal desteğinin artırılması, mağduriyetlerinin

 giderilmesi, taraflarca verilen hizmetlerde kurumsal kapasitenin artırılarak kurumlar arasında

 işbirliği ve eşgüdümün sağlanarak hedef gruba verilecek hizmet kalitesinin yükseltilmesine ilişkin işbirliği esaslarını kapsar.

               

MADDE 4-

A- DENİZLİ VALİLİĞİNİN KOORDİNESİNDE YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER

1.      Protokol kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına başvuran şiddet mağduru kadın ve aile bireylerinin talepleri halinde ve yasal mevzuatlar çerçevesinde başvuruları Denizli Barosu Başkanlığınca oluşturulan ‘’Aile İçi Şiddeti Önleme Birimine yönlendirilerek, müracaatçı ile ilgili yapılan iş ve işlemler sonuçlandırılmasına takiben Denizli Valiliğine bilgi verilecektir.

2.      Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Kadın Konukevinden hizmet alan şiddet mağduru kadın ve çocuklarının talepleri halinde ve yasal mevzuatlar çerçevesinde hukuki haklarının takibinin yapılabilmesi için gerekli başvuru bilgileri Müdürlüğün ilgili birimlerince Denizli Barosu Başkanlığınca oluşturulan ‘’ Aile İçi Şiddeti Önleme Birimine’’bildirilecektir.

3.      Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı aile ve toplumsal odaklı hizmet veren/verecek olan Sosyal Hizmet Merkezi, Aile Danışma Merkezi, Toplum Merkezleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi şiddet mağduru kadın ve aile bireylerinin müracaatlarını ve ihbarları değerlendirerek işbirliği protokolü uyarınca Valiliğe bağlı diğer kuruluşlar ile Denizli Barosu Başkanlığı ve bağlı birimleri ile Denizli Belediye Başkanlığı ve bağlı birimlerinden kişilerin hukuki, sosyal yardım, toplumsal ve sosyal destek alabilmeleri için gerekli yönlendirmeleri yaparak müracaat takiplerini yapar. Aynı amaçlar doğrultusunda kurulacak olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi ve bu protokol hükümlerince oluşturulacak Denizli Barosu Başkanlığı Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi çalışmalarını ortaklaşa işbirliği ve eşgüdüm içerisinde yürütecektir.

4.      Denizli Valiliğine ve protokol kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına başvuran şiddet mağduru kadın ve çocuklardan aleyhlerine açılmış davaları takip edebilmek, haklarını arayabilmek için yasal işlem başlatmak isteyenler ve ücretsiz avukat talebinde bulunanlar Denizli Barosu Başkanlığı birimlerinden öncelikle Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi’ne, alacakları hizmet doğrultusunda da Adli Yardım Merkezi’ne, Kadın Hakları Merkezi’ne ve/veya Çocuk Hakları Kurulu’na yönlendirilecektir.

5.      Denizli Valiliğine ve protokol kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile Denizli Barosu Başkanlığının birimlerinden Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi’ne, Adli Yardım Merkezi’ne, Kadın Hakları Merkezi’ne ve Çocuk Hakları Kurulu’na başvuran şiddet mağduru kadın ve aile bireylerinden ihtiyaç duyan kişilere müracaatları halinde ivedilikle Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sosyal yardım desteği sağlanır.

6.      Denizli Valiliğine ve protokol kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile Denizli Barosu Başkanlığının birimlerinden Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi’ne, Adli Yardım Merkezi’ne, Kadın Hakları Merkezi’ne ve Çocuk Hakları Kurulu’na başvuran şiddet mağduru kadın ve aile bireylerinden psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişilerin Denizli İl Sağlık Müdürlüğünce bünyesindeki kuruluşlardan öncelikli hizmet alması ve sorun kaynaklarına yönelik personel görevlendirilmesi yapılması sağlanacaktır.

B- DENİZLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

1.      Denizli Belediye Başkanlığı ve bağlı birimlerinden Kent Konseyi Kadın ve Çocuk Meclisi yaptığı çalışmalar esnasında müracaatçılarından şiddete maruz kaldığını tespit ettikleri Kadın ve Aile Bireylerini talep etmeleri halinde ihtiyaçları doğrultusunda işbirliği protokolü uyarınca taraflardan Denizli Valiliği ve bağlı ilgili birimlerine, Denizli Barosu Başkanlığı ve ilgili birimlerine yönlendirir.

2.      Denizli Valiliğine ve protokol kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile Denizli Barosu Başkanlığının birimlerine başvuran şiddet mağduru kadın ve aile bireylerinin ilgili taraflarca yönlendirilmesi ve müracaatları halinde Denizli Belediye Başkanlığı ve bağlı birimlerinin yürütmüş olduğu Kadına ve Aile bireylerine yönelik sosyal destek projelerinden öncelikli olarak yararlandırarak bireyin toplum içerisinde desteklenmesini sağlamak, Müracaatlar ve hizmetin sunumu ile ilgili olarak Denizli Valiliğini bilgilendirerek işbirliği protokolü çerçevesinde Denizli Belediyesi fizik imkânlarının kullanılmasını sağlamak.

 

 

 

C- DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI’NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

1.     Denizli Barosu Başkanlığı protokol hükümleri uyarınca Denizli Valiliğinin Projelerini de içine alacak şekilde Kadın ve Aile Bireylerine Şiddete ilişkin Hukuki süreç, karşılaşılan engeller vb. gibi konularda hukuki bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmeti verecektir.

 

2.     Denizli Barosu Başkanlığı ve ilgili birimleri protokol hükümleri uyarınca Şiddet Mağduru Kadın ve Aile Bireylerine müracaatları ve talepleri doğrultusunda korunma ihtiyacı olanlara hukuki süreçte destek, barınma ihtiyacı olanlara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı birimlerce yürütülen kurumsal yatılı sosyal hizmetlerin, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişilerin Denizli İl Sağlık Müdürlüğünü bünyesindeki kuruluşlardan sağlık hizmetinin, sosyal yardım desteğine ihtiyaç duyan kişilere Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yönlendirmek ve vaka takibini yaparak sonuçlarını Denizli Valiliğine bildirmekle yükümlüdür.

3.     Denizli Barosu Başkanlığı Şiddet Mağduru Kadın ve Çocuklarla ilgili hizmet vermek üzere ‘’Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi’’ ve ‘’Aile İçi Şiddeti Önleme Hattı’’ oluşturur. Aile İçi Şiddeti Önleme Biriminin çağrı merkezi sistemine dayalı olarak 24 saat süreyle hizmet verecek şekilde yapılandırılarak çalışması amaçlanmaktadır. Denizli Baro Başkanlığı hizmetin yürütümünde kayıtlı üyelerinden destek alır. Birim protokolün tarafları olan Denizli Valiliği (bağlı Müdürlükleri) ve Denizli Belediye Başkanlığı ile protokol çerçevesinde Denizli Barosu Başkanlığı adına işbirliği yaparak Şiddet Mağduru Kadın ve Çocuklara hizmet verir.

 

4.     Denizli Valiliğine ve protokol kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına başvuran şiddet mağduru kadın ve çocuklardan aleyhlerine açılmış davaları takip edebilmek, haklarını arayabilmek için yasal işlem başlatmak isteyenler ve ücretsiz avukat talebinde bulunanlar Denizli Barosu Başkanlığı birimlerinden öncelikle Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi’nden, alacakları hizmet doğrultusunda da Adli Yardım Merkezi’nden, Kadın Hakları Merkezi’nden ve/veya Çocuk Hakları Kurulu’ndan hizmet alacaklardır.

GİZLİLİK

MADDE 5-

Bu protokolün yürütülmesi sırasında tarafların karşılıklı edindiği bilgiler kişisel bilgilerin gizliliği esas alınarak şiddet mağduru kadın ve aile bireyleri ve protokole taraf olan yetkili temsilcilerin onayı olmaksızın ve de kişilerin kişilik hakları ve çıkarları dikkate alınmaksızın herhangi bir şekilde yayına dönüştürülemez ve hiçbir şekilde kullanılamaz. Üçüncü kişilerin kullanımına sunulamaz.

SÜRE

MADDE 6-

İş bu protokol imzalanma tarihinden itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Taraflardan herhangi biri bu protokolü 45 gün önceden yazılı olarak haber vermek kaydıyla yürürlükten kaldırabilir. Protokolün süresinin tamamlanmasından 15 gün önceye kadar taraflardan yazılı olarak yürürlükten kaldırma talebi gelmez ise protokol aynı koşullarda 5 yıl süre ile yürürlükte kalır.

PROTOKOLÜN İZLEME DEĞERLENDİRME VE GÜNCELLENMESİ

MADDE 7-

Kadına ve Aile Bireylerine Karşı Şiddetin Önlenmesine İlişkin İşbirliği protokolünün İzleme, eğerlendirme ve güncellenmesi ilişkin toplantı yılda iki kez olmak üzere Ocak ve Haziran aylarının ikinci haftalarında taraflardan Denizli Valiliğinin Koordinatörlüğünde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün sekretaryasında tarafların katılımı ile gerçekleştirilecektir. Toplantıda taraflar yaptığı çalışmalara ilişkin sunumlarını yaparak toplumsal değişim gelişim ve ihtiyaçlar doğrultusunda protokolde tarafları ilgilendiren hükümlerde veya sorunun çözümüne yönelik diğer kamu, sivil toplum kuruluşları ile bilimsel katkı sağlayabilecek ve protokole taraf olacak birimlerin işbirliğine dâhil edilebilmesi için protokolün güncellenmesi çalışması yürütülecektir.

YÜRÜRLÜK

MADDE 8-

Bu protokol …/…/2012 Tarihinde imzalanmış olup taraflarca imzalandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

 

 

 

 

 

Abdulkadir DEMİR                              Osman ZOLAN                     Müjdat İLHAN

 

   Denizli Valisi                              Denizli Belediye Başkanı       Denizli Barosu Başkanı

 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.