İcra ve İflas Hukuku’nda “TAAHHÜDÜ İHLAL” suçunun ortadan kaldırılması
Tarih: 30.05.2013 | Okunma Sayısı: 2149
İcra ve İflas Hukuku’nda “TAAHHÜDÜ İHLAL” suçunun ortadan kaldırılması konusuyla ilgili aşağıdaki yazı tüm Denizli milletvekillerimize gönderilmiştir.

Bilgilerinize saygılarımızla duyurulur.

Görsel ve sosyal medyada sık sık konuşulan İcra ve İflas Hukuku’nda “TAAHHÜDÜ İHLAL” suçunun ortadan kaldırılması konusu, TBMM’de gündeme taşınarak, konuya ilişkin kanun teklifi sunulduğundan bahsedilmektedir.

İcra ve İflas Kanunu'nda son zamanlarda yapılan değişiklerle zaten imkansız hale gelen icra takipleriyle haciz yapma ve alacağını tahsil etmenin yanında, icra takibi sırasında zorlukla  alınabilen taahhüdün ihlalinin suç olmaktan çıkarılmasının olması da icra takiplerini tamamen anlamsız hale getirecektir. Bu durumda icra hukukunda çalışan meslektaşlarımız, mesleklerini icra etmede çok büyük sıkıntılar yaşayacaklardır.

İcra takibiyle ilgili hukukta sürekli tartışılan, bir yandan para borcunu ödememesinden dolayı kişinin hapisle cezalandırılmadığı bir sistemden  söz ederken, diğer yandan taksitini ödemediği için bir kişinin cezalandırılması konusunda tezatlık gösterildiği düşünülen, iki ucu keskin kılıç olarak görülen “BORÇ ÖDEME TAAHHÜDÜ”, borçlunun kendi iradesiyle İcra dairesine verdiği bir beyandan ibarettir. Dolayısıyla taahhüdün ihlalinin hapsen tazyike tutulması hukuka aykırılık teşkil etmemektedir.

Denizli Barosu olarak “TAAHHÜDÜ İHLAL” suçunun ortadan kaldırılmasının Avukatlık mesleğini gölgeye düşüreceğine olan inancımızla, konuyla ilgili kanun teklifinin kabul edilememesi yönünde görüşlerimizi paylaşmanızı mesleğimiz adına saygıyla talep ederiz.

Denizli Barosu Başkanı

20.09.2024