6770 SAYILI TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 27.01.2017 GÜN VE 29961 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYINLANMIŞTIR.
6770 sayılı Kanun 27.01.2017 gün ve 29961 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Anılan kanun ile;
*Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu,
*Damga Vergisi Kanunu,
*Harçlar Kanunu,
*Merkez Bankası Kanunu,
*Sosyal Hizmetler Kanunu,
*Katma Değer Vergisi Kanunu,
*Maden Kanunu,
*Gümrük Kanunu,
*Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu
*Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu
*4706 sayılı Hazineye ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılması Hakkında Kanun,
*4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun,
*6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun,
*Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,
*5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu,
*Kaçakçılıkça Mücadele Kanunu,
*Sigortacılık Kanunu,
*5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun,
*6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
*İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,
*6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu,
*78 sayılı Yükseköğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında KHK,
*655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK
gibi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmıştır.
6736 sayılı Kanunda yapılan yeni düzenleme Avukatlık Kanunu kapsamındaki baro kesenek borçları yapılandırma koşulları açısından da uygulanacaktır.
Kanundaki bazı önemli değişiklikler aşağıdadır:
T.C. Emekli Sandığı Kanunu’na eklenen Geçici 26. madde ile 30 yıldan fazla çalışması olan memurlara emekli ikramiyesi ödenmesine ilişkin düzenleme yapılmış, bu konuya ilişkin görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı olmaksızın emekli ikramiyesi ödeneceği, davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verileceği, yargılama giderinin idare üzerinde bırakılacağı ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedileceği hüküm altına alınmıştır.
Gümrük Kanunu’na eklenen Geçici 9. madde ile anılan Kanunun 235. maddesine göre el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilen kara taşıtları için düzenleme yapılarak, maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde el koyma kararının kaldırılması ile aracın sahibine iadesinin sağlanacağı hüküm altına alınmıştır.
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna eklenen Geçici 2. madde ile bu kanun kapsamında süresinde yapılandırma başvurusunda bulunmasına rağmen ödemelerini süresinde yapmayan vatandaşlar için yeni bir düzenleme yapılarak, ödemelerin aynı Kanunun 10/6. maddesinde belirlenen gecikme faizi ile birlikte 2017 Mayıs ayı sonuna kadar yapılması halinde Kanundan yararlanmaya devam edileceği hükmü getirilmiştir.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa eklenen Geçici 10. madde ile gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle açılan kamu davalarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce el konulan ve müsadere kararı verilmemiş karar taşıtlarına ilişkin düzenleme yapılarak; maddedeki şartların gerçekleştirilmesi halinde aracın sahibine iadesinin sağlanacağı ve bu kamu davalarında eşyanın müsaderesi yerine eşyanın gümrüklenmiş değerinin ödenmesine karar verileceği hüküm altına alınmıştır.
Değişikliklerin tamamına ilişkin detaylı bilgi ve değişiklik yapılan diğer kanunlar için Kanun metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Meslektaşlarımıza saygı ile duyururuz.
DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI