DUYURU
Tarih: 27.05.2022 | Okunma Sayısı: 211

27.05.2022 tarih ve 31848 sayılı Resmi Gazete’de 7406 Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yayımlanmıştır.

7406 Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 27.05.2022 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda değişiklik yapılmıştır.

Kadına karşı şiddet ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerde;

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun,

- Kasten öldürme suçunun nitelikli hallerini düzenleyen 82/1. maddesinin (f)  bendi “kadına karşı” şeklinde değiştirilmiştir.

- Kasten yaralama suçunu düzenleyen 86/2. maddesine “Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.” cümlesi eklenmiştir.

- İşkence suçunu düzenleyen 94. maddesine “Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı beş yıldan az olamaz.” cümlesi eklenmiştir.

- Eziyet suçunu düzenleyen 96/1. maddesine “Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı iki yıl altı aydan az olamaz.” cümlesi eklenmiştir.

- Tehdit suçunu düzenleyen 106/1. maddesinde birinci cümleden sonra gelmek üzere “Bu suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz.” cümlesi eklenmiştir.

- 123. maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Israrlı takip

MADDE 123/A- (1) Israrlı bir şekilde; fıziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Suçun;

a) Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,

b) Mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,

c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi,

hâlinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(3)  Bu maddede düzenlenen suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.”

 

 

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda;

- Tutuklama nedenlerini düzenleyen 100. maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan “Silahla işlenmiş kasten yaralama (madde 86, fıkra 3, bent e)” ibaresi “Kasten yaralama (madde 86, fıkra 3, bent b, e ve f)” şeklinde değiştirilmiştir.

- 100. maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“i) Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu.

j) Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu.”

- Mağdur ile şikayetçinin haklarını düzenleyen 234/1. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendi ile (b) bendinin (5) numaralı alt bendinde yer alan “cinsel saldırı suçu ile” ibareleri “cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve” şeklinde değiştirilmiştir.

- Katılanın haklarını düzenleyen 239/1. maddesinde yer alan “cinsel saldırı suçu ile” ibaresi “cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve” şeklinde değiştirilmiştir.

- Uzlaştırmaya ilişkin hükümleri düzenleyen 253/3. maddesinde yer alan “suçlarda,” ibaresi “suçlarda ve ısrarlı takip suçunda (madde 123/A),” şeklinde değiştirilmiştir.

Sağlıkta şiddet ile ilgili düzenlemeler kapsamında; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesini düzenleyen  113. maddesine “(2) Suçun konusunun sağlık hizmeti olması hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranına kadar artırılır.” şeklinde ikinci bir fıkra eklenmiştir.

Yine hekimlerin yanlış tedavisinden kaynaklanan sorumluluk hususunda 3359 sayılı Kanuna ek madde eklenerek düzenleme yapılmıştır.

7406 sayılı Kanunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Meslektaşlarımızın bilgisine saygı ile sunulur.

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.