Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü yapısı;
1-Adli destek ve mağdur hizmetleri, bulundukları adliyedeki Cumhuriyet başsavcılığı ile mahkemelere yönelik hizmet sunan müdürlükler tarafından yürütülür.
2-Adalet komisyonu bulunan yerlerde Bakanlığa bağlı olarak Cumhuriyet başsavcılığının gözetim ve denetiminde müdürlük kurulur.
3-İş durumu ve coğrafi konum göz önüne alınarak adalet komisyonu bulunmayan yerlerde Bakanlık onayı ile müdürlükler veya müdürlüğe bağlı bürolar kurulabilir.
4-Müdürlüklerde bir müdür ile yeterli sayıda adli destek görevlisi ve yardımcı personel bulunur.
5-Adli destek ve mağdur hizmetlerinin etkin ve bütüncül sunumunu sağlamak amacıyla müdürlük bulunan yerlerde koordinasyon kurulları oluşturulur.
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü görevleri;
1-Mağdurları kendilerine tanınan haklar ve yardımlar konusunda bilgilendirmek ve yönlendirmek.
2-Adli süreçte, kırılgan gruba yönelik destek hizmetlerini sunmak.
3-Adli desteğe ihtiyaç duyanlara uygun müdahale programlarını uygulamak, tekrarlanan mağduriyetlerini önleyici tedbirler almak ve psiko-sosyal destek faaliyetlerini yürütmek.
4-Adli süreçte görev alan adli destek görevlilerinin koordineli ve etkin şekilde çalışmalarını sağlamak.
5-Mağdurların adalete erişiminin güçlendirilmesine yönelik faaliyetler yürütmek.
6-Adli süreçte tanıkların desteklenmesine yönelik hizmetleri sunmak.
7-Adli yardım hizmetlerine ilişkin bilgilendirme yaparak ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde hizmetin etkin sunulmasına yönelik faaliyetleri yürütmek.
8-Görev alanıyla ilgili hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşları veya sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapmak.
9-Müdürlüğün görev alanına giren konularda toplumsal farkındalığı artırıcı faaliyetlerde bulunmak.
10-Mevzuatla veya Bakanlıkça verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü hizmetleri;
1-Tedavi Hizmeti
Suç nedeniyle yaralandıysanız, sağlık kurumuna başvurduğunuzda yapılacak ilk muayene ve tedaviniz ücretsizdir.
2-Adli Görüşme Odası (AGO)
Adalet Bakanlığına bağlı olarak adliyelerde kurulan adli görüşme odaları, görüşme yapılacak kişilerin ikincil mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak üzere “Bekleme Odası”, “Görüşme Odası” ve “Gözlem Odası” şeklinde üç odadan oluşan özel alanlardır. Adli Görüşme Odaları Yönetmeliğine göre kurulan bu odalar, özel ortamlarda ifade ve beyanlarının alınması gerektiği veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen, öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılmaktadır.
3-Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM)
Sağlık Bakanlığına bağlı olarak kurulan çocuk izlem merkezlerinde 0-18 yaş grubu cinsel istismara uğradığı düşünülen çocukların adli görüşmeleri, adli ve psikiyatrik muayene ve takipleri yapılmaktadır. ÇİM cinsel istismara uğrayan çocuklara alanında uzman personel tarafından 24 saat esasına göre multi-disipliner hizmet sunan bir merkezdir.
4-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak kurulan ŞÖNİM'ler şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği; yeterli ve gerekli personelin görev yaptığı; tercihen kadın personelin istihdam edildiği ve çalışmaların yirmi dört saat esasına göre yürütüldüğü merkezlerdir.
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki linki tıklayınız.
https://magdurbilgi.adalet.gov.tr/