DUYURU
Tarih: 12.04.2021 | Okunma Sayısı: 486

6577 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler İle Bazı Kurum Ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un;

• 2. Maddesinin 4. Fıkrasının “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan ve ekli (2) ve (3) sayılı listelerde yer almayan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete ve dergiler, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılır.”şeklindeki cümlesi oyçokluğu ile “Bu fıkra kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşlar hakkında da üçüncü fıkra hükümleri uygulanır. “ şeklindeki ikinci cümlesi oybirliği ile iptal edilmiştir.
  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar bakımından, olağanüstü halin devamı süresince; soruşturma ve kovuşturma işlemlerini düzenleyen 3. Maddesinin “Tahliye talepleri en geç otuzar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesi ile birlikte dosya üzerinden karara bağlanır.” Şeklindeki (ç) bendinde yer alan “dosya üzerinden” ibaresi ile (l) bendinde yer alan “Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının kararıyla kısıtlanabilir.”  düzenlemesindeki “Cumhutiyet savcısının kararıyla” ibaresi iptal edilmiştir.
  • 38. Maddesinde yer alan “Olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında alınan kararlar ve yapılan işlemler nedeniyle açılan davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemez.” düzenlemesi iptal edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi iptal kararına buradan ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize duyurulur.

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI