Tarih: 27.02.2012 | Okunma Sayısı: 1752

TARİH İTİBARİYLE  5510 SAYILI KANUNUN  4.MADDESİNİN (B) KAPSAMINDA PRİM
ÖDEYEN VE EMEKLİLİĞİNE  3,5 YILDAN AZ KALAN AVUKATLARIMIZIN
DİKKATİNE!!!

01.10.2008  tarihinden sonra serbest çalışan avukatların sigortalılıkları 5510 sayılı Kanun'un 4-b maddesi kapsamında (Bağkur) devam ettirilmiştir.

01.10.2008  tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olarak geçen prim ödeme süreleriyle bu tarihten sonra Kanunun 4-b maddesi kapsamında geçen prim
ödeme süreleri iki ayrı sigortalılık statüsünde geçmiş kabul edileceğinden bu sürelerin toplamına göre ilgilinin emekliliğe hak kazanıp kazanmadığının tespitinde esas alınacak sigortalılık statüsü de
2829 sayılı Kanun hükümlerinde belirlenecektir.

2829  sayılı kanunun 8. maddesine göre “Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden ilgililere son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması
halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.”

yıldan fazla olanlara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için eski Bağ-Kur Kanunundaki şartların yerine getirilmiş olması gerekmekte, sigortalı bayan ise en az 20 tam yıl, sigortalı erkek ise en az 25 tam yıl prim
ödeme şartı aranmaktadır.

Emeklilik  koşullarını 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanundaki şartlara göre dolduracak olan serbest avukatların 28.02.2012 tarihine kadar 4-a kapsamına geçmeleri gerekmektedir.Sosyal Güvenlik Kurumu 2011/36 sayılı Genelgesinin Birden Fazla Sigortalılık Statülerine Tabi Çalışmalarda Hizmetlerin Değerlendirilmesi Konulu 6. Maddesi uyarınca; Vergi mükellefi olması sebebiyle (b) bendine tabi sigortalıların vergi

Sosyal  Güvenlik Kurumu 2011/36 sayılı Genelgesinin Birden Fazla Sigortalılık Statülerine Tabi Çalışmalarda Hizmetlerin Değerlendirilmesi Konulu 6. Maddesi uyarınca; Vergi mükellefi olması sebebiyle (b) bendine tabi sigortalıların vergi kayıtlarını kapatmaksızın (a) bendi kapsamında çalışmaya başlamaları halinde (a) bendi kapsamındaki sigortalılıkları geçerli sayılacaktır.

Sosyal  güvenlik yasalarına tabi olmaksızın geçen avukatlık staj-askerlik süreleri ilgilinin ya da hak sahiplerinin talebi halinde borçlandırılabilecektir.

29.02.2012 tarihinin sonuna kadar yukarıdaki izahat doğrultusunda işlem yapılması hususu takdirlerinize sunulur.

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI