DUYURU
Tarih: 28.02.2019 | Okunma Sayısı: 1241

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 7165 SAYILI KANUN 28.02.2019 GÜN VE 30700 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMIŞTIR

7165 sayılı Kanun ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu,2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklik yapılmış, yayım tarihinde (28.02.2019)  yürürlüğe girecektir.

*5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 286. Maddesinin ikinci fıkrasının Anaysa Mahkemesi’nce iptal edilen (d) bendi;

“İlk defa bölge adliye mahkemesince verilen ve 272. Maddenin üçüncü fıkrası kapsamı dışında klan mahkumiyet kararları hariç olmak üzere, ilk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her  türlü bölge adliye mahkemesi kararları” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.   

*5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun, Yargıtay kararının gönderileceği merci başlıklı 304. Maddesinde değişiklik yapılarak, Yargıtayca 302. Maddenin birinci fıkrası veya 303. Madde uyarınca verilen kararlara ilişkin dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin ise bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verileceği düzenlenmiş, maddenin ikinci fıkrasına şu cümleler eklenmiştir:

“a) İstinaf başvurunsun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı vere ilk derece mahkemesine,

  b) Hukuka aykırılığın düzeltilerek istinaf başvurusunun esastan reddi kararına ilişkin ise dosya, gereği için kararı veren ilk derece mahkemesine ya da bozma kararının içeriği doğrultusunda Yargıtayca uygun görülmesi halinde bölge adliye mahkemesine gönderilir. Dosyanın ilk derece mahkemesine gönderildiği hallerde, kararın bir örneği de bölge adliye mahkemesine gönderilir.” 

*5271 sayılı  Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 307. Maddesine, ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere 3. Fıkra eklenmiştir.

“(3) Yargıtaydan verilen bozma kararına uyulması hâlinde ilk derece mahkemesi tarafından verilen karara karşı, istinaf veya temyiz sınırlarına bakılmaksızın sadece temyiz yoluna başvurulabilir.”

*Yine Ceza Muhakemesi Kanunu’na geçici madde eklenerek; “Bu maddeyi ihdas eden Kanunla 304 üncü maddenin ikinci fıkrasında yapılan düzenleme, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra Yargıtay tarafından verilen bozma kararları hakkında uygulanır.” Hükmü getirilmiştir.

*2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 364. Madesinde yer alan “Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen ve miktar veya değeri elli sekiz bin sekiz yüz  Türk lirasını geçen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilecektir.”

*2802 sayılı Hakimler ve Sacılar Kanunu’nun 10. Maddesinde yapılan değişiklikle adaylık süresi 2 yıl, avukatlık mesleğinden adaylığa alınanlar için 1 yıl olarak belirlenmiştir.

*5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 46. Maddesinin birinci fıkrasına eklenen cümleler ile “iş yoğunluğu dikkate alınarak, üye sayısının yeterli olması halinde dairelerde birden fazla heyet oluşturulabileceği, oluşturulan diğer heyetlere, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun belirleyeceği üyenin başkanlık edeceği” düzenlenmiştir.

Meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.

 

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI

Resmi gazete linkine buradan ulaşabilirsiniz.

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.