DUYURU
Tarih: 20.02.2019 | Okunma Sayısı: 826

5271 SAYILI CEZA MUHAKEMESİ KANUNU’NUN 286. MADDESİNİN 2. FIKRASININ ( d ) BENDİ, ANAYASA MAHKEMESİ’NİN 2018/71 E. 2018/118 K. VE 27.12.2018 TARİHLİ KARARI İLE İPTAL EDİLMİŞTİR.

İlk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararlarının temyiz edilemeyeceğine ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu hükmü, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile iptal edilmiştir.

Kararda; bölge adliye mahkemesin sadece hükmün denetlenmesini talep etme hakkını sınırlamayan ilk derece mahkemesinin beraat kararının onanmasına ilişkin kararlarına değil ilk derece mahkemesinin beraat kararının bozularak ilk defa verilen mahkumiyete ilişkin kararlarına karşı da temyiz yolunun kapatılmış olduğu, bu durumda ilk derece mahkemesinin mahkumiyet hükmünün onanmasına ilişkin kararlar ile beraat kararının bozulması üzerine ilk defa verilen mahkumiyete ilişkin kararlar arasında ayrım yapılmaksızın bölge adliye mahkemesinin kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarının her türlü kararına karşı temyiz yolunun kapalı olmasını öngören kuralın bütünüyle iptali gerektiğine değinilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararı, 15.02.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Meslektaşlarımıza saygı ile duyurulur.  

 

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI

 

 

Anayasa Mahkemesi kararına buradan ulaşılabilir. 

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.