Tarih: 20.12.2018 | Okunma Sayısı: 906

ABONELİK SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN PARA ALACAKLARINA İLİŞKİN TAKİBİN BAŞLATILMASI USULÜ HAKKINDA KANUN (Kanun no.7155) 19.12.2018 GÜN VE 30630 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.

7155 Sayılı Kanun ile abonelik sözleşmelerinden ve bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmetten kaynaklanan para alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız icra takiplerinin, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde oluşturulan Merkezî Takip Sistemi üzerinden başlatılmasına ve haciz aşamasına kadar yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.

Belirtilen takip işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlamak amacıyla UYAP bünyesinde Merkezî Takip Sistemi oluşturulmuştur.

Kanun’un 10 maddesi ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 8/a maddesine 5. Fıkradan sonra gelmek üzere eklenen fıkra ile Ticaret Kanunu’nun arabuluculukla ilgili değişiklik yapılan hükümleri 01/01/2019 tarihinde, 1-9. Maddeler arasında düzenlenen abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin ilamsız icra takiplerin UYAP üzerinden başlatılması ve haciz aşamasına kadar yürütülmesine ilişkin hususları düzenleyen maddeler ile Geçici 1. Maddesi ve 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda yapılan düzenlemeye ilişkin hükümlerin 01.06.2019 tarihinde, geri kalan maddelerin ise yayım tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur.

Resmi Gazete’ye buradan ulaşılabilir.

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI