Tarih: 26.11.2018 | Okunma Sayısı: 817

14.06.2018 TARİH VE 30451 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN “SİGORTACILIKTA TAHKİME İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN” 2. MADDESİ İLE SİGORTACILIKTA TAHKİME İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN 16. MADDESİNİN 5. FIKRASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN  İPTALİ İSTEMİ İLE  BAROMUZ TARAFINDAN AÇILAN DAVADA DANIŞTAY 10.DAİRESİNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİR.

Danıştay 10. Dairesi’nin 18.10.2018 gün ve 2018/3182 E. Sayılı yürütmeyi durdurma kararında;

Sigortacılık Kanunu ile sigorta hakemlerine verilmiş olan uyuşmazlığı çözme ve karara bağlama yetki ve görevinin Kanuna aykırı bir şekilde değer kaybı başvuruları için raportörlere verilmesinin, ön bilgi vermek amacıyla oluşturulabilen danışmanlık hizmetinin sınırlarının aşıldığı, uyuşmazlığın esasına dair karar verme yetkisi bulunmayan raportörlerin, eksperlerden alınacak raporun onaylanarak sonuçlandırılması suretiyle değer kaybına ilişkin uyuşmazlıkların esası hakkında karar vermelerinin önünün açıldığı, Sigortacılık Kanunu ve Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte yer alan sigorta hakemi ve raportör tanımları ile bağdaşmayan, raportörün Kanun ve Yönetmelikle belirlenmiş olan görev kapsamıyla çelişen, Komisyon Başkanlığının danışmanlık hizmeti sınırını da aşacak şekilde tesis edilmiş olan düzenlemede hukuka ve dayanak kanuna uygunluk bulunmadığı“ ayrıca “değer kaybına ilişkin uyuşmazlıkların esası hakkında raportör tarafından karar verileceği yönündeki düzenlemede başvurucunun talebinin kabul veya reddi ya da kısmen kabul kısmen reddi durumlarında tarafların haklılık durumuna göre yargılama gideri olarak değerlendirilmesi gereken başvuru ücreti ve eksper ücretinin bölüştürülmeyerek her durumda başvurucu üzerinde bırakılmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu” gerekçeleri ile yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.

Meslektaşlarımıza saygı ile duyurulur.

Yürütmeyi durdurma kararına ulaşmak için tıklayınız.

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI