BÖLGESEL İÇTİHAT FORUMU
Tarih: 4.07.2022 | Okunma Sayısı: 390

Baromuz ile Yargıtay Başkanlığı, Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Dolandırıcılık, Belgede Sahtecilik ve Vergi Suçları” konulu Bölgesel İçtihat Forumu Denizli’de gerçekleştirildi.

Baro Başkanımız Av. Adnan Demirdöğer, Yargıtay Başkanı Sayın Mehmet Akarca, Denizli Valisi Sayın Ali Fuat Atik, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Burhan Bölükbaşı, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın açış konuşmalarıyla başlayan forumun oturum başkanlıklarını, Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyup Yeşil, Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ali İhsan Öztekin ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan yaptı.

Üç oturum şeklinde gerçekleştirilen İçtihat Forumuna, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay daire başkanları, üyeleri, tetkik hâkimleri, Cumhuriyet savcıları ile Denizli ilk derece mahkemesi hâkim ve savcıları, avukatlarımız ve stajyer avukatlarımız katıldı.

BARO BAŞKANIMIZ AVUKAT ADNAN DEMİRDÖĞER'İN AÇIŞ KONUŞMASI

Sayın Yargıtay Başkanım,
Sayın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcım,
Sayın Valim,
Sayın Denizli Büyükşehir Belediye Başkanım,
Sayın Denizli Cumhuriyet Başsavcım,
Sayın Adalet Komisyonu Başkanım,
Sayın Rektörüm,
Sayın Emekli Yargıtay Başsavcım,
Sayın Yargıtay Daire Başkanlarımız,
Sayın Yargıtay Üyelerimiz, Yargıtay Savcılarımız,
Sayın Merkezefendi Belediye Başkanım,
Sayın Pamukkale Belediye Başkanım,
Denizli Barosu’nun Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kıymetli Mensuplarımız,
Denizli Adliyesi’nde Görev Yapan Hakim Ve Savcı Meslektaşlarım,
Sivil Toplum Kuruluşlarının Sayın Başkan Ve Üyeleri,
Değerli Misafirler,
Hepinizi saygı ile selamlıyorum.
Sayın Yargıtay Başkanım, bunda yaklaşık 4 ay önce, Denizli Barosu Başkanlığı olarak sizleri Denizli’de misafir etmek istediğimizi ifade etmiştik. Zat-ı aliniz de bu konu ile ilgili olarak büyük bir teveccüh gösterdiniz ve bugün burada bu ziyaretinizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayım.
Yapmış olduğunuz ziyaretin ve gerçekleştirdiğimiz Çalıştay’ın Meslektaşlarımıza ve Denizlimize yararlı ve hayırlı olmasını dilerim.
Başta Denizli Barosu Yönetim Kurulu üyeleri olmak üzere, bu Çalıştay’ın gerçekleştirilmesinde çok büyük emeği olan Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a ve Sayın Denizli Cumhuriyet Başsavcımız Burhan BÖLÜKBAŞI’ na teşekkürü bir borç bilirim.
Sayın Başkan Değerli Katılımcılar, Denizli Barosu’nun bir hayali vardı. Bu hayal da Denizli’de Bölge Adliye Mahkemesi’nin kurulması idi. Seçildiğimiz günden itibaren, bulunduğumuz her ortamda Denizli’de Bölge Adliye Mahkemesinin kurulması gerektiğini ifade etmiştik. Önceki Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit GÜL nezdinde bu dileklerimizi belirttiğimiz gibi, ziyaretimize gelenlere de, burada Denizli Bölge Adliye Mahkemesi’nin kurulması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etmiştik. Bugün itibari ile Denizli’de Bölge Adliye Mahkemesi kurulmuştur. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkürü borç bilirim.
Bugün Denizli Barosu 1800 üye sayısına ulaşmış olup, stajyerleri ile birlikte toplam 2000 üye sayısına ulaşmış bulunmaktadır. Eylül ayı itibari ile stajyer sayımızın 300 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Elbette sayısı itibari ile Avukatlık Mesleğine rağbetin olması mutluluk vericidir.
Ancak bu durum genç işsiz avukat sayısını da arttırmış bulunmaktadır. Gerek ekonomik koşullar, gerekse avukatlık mesleğindeki iş sahalarının daraltılmış olması neticesinde ciddi sorunlar yaşamaktayız. Bu nedenle kurulmuş olan 89 adet hukuk fakültesinin kapatılamayacağına göre, en azından kontenjanlarının sınırlandırılması, hukuk fakültesine giriş puanlarının yükseltilmesi, avukatlık mesleğine girişte sınav sisteminin getirilmeli ve uygulanmalı; ayrıca da avukatlık mesleği ile ilgili olarak yeni iş sahalarının açılması gerekmektedir.
Sayın Başkan Değerli Katılımcılar,
Avukat ve Avukatlık mesleğine yapılan fiziksel ve sistemik saldırıların durduğu, evrensel hukuk kurallarına bağlı, Yargısının daha az eleştirildiği bir Türkiye özlemi ile hepinize saygılar sunarım.
Teşekkür ederim.
Avukat Adnan DEMİRDÖĞER