BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.04.2023 | Okunma Sayısı: 1428
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Sayın Valim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Cumhuriyet Başsavcım, Adalet Komisyonu Başkanım, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcım, Bölge İdare Mahkemesi Başkanım, Pamukkale ve Merkezefendi İlçe Belediye Başkanlarım, önceki dönem Baro Başkanlarım, Denizli Barosu’nun kıymetli Yönetim Kurulu Üyeleri, çok değerli meslektaşlarım, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları; bugün itibari ile 1904 avukatı ve 200’e yakın stajyer avukatı bulunan Denizli Barosu ve Denizli Barosu Yönetim Kurulu adına sizleri saygı ile selamlıyorum. 

Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bu yılda, bu eşsiz vatanı bize emanet eden, Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi; saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Ayrıca kuruluşundan bugüne Denizli Barosu mensubu olan, Denizli Barosunda görev alan, hizmet veren ancak vefatı ile aramızdan ayrılan tüm meslektaşlarıma Allah’tan rahmet yakınlarına sonsuz sabırlar diliyorum.

Değerli hazırun, Cumhuriyetimizin 100. yılında olduğumuzu belirtmiştim. Bu yıl da, 5 Nisan Avukatlar Günü ve benzer törenleri 100. yıla yakışır şekilde coşkuyla kutlamanın hazırlığı içerisinde idik. Ancak 5 Şubatı 6 Şubata bağlayan gece, ülkemizin 11 ilini kapsayan bölgede, kimilerine göre asrın, kimilerine göre bin yılın felaketi yaşandı. Kahramanmaraş merkezli depremde 121’i meslektaşımız olmak üzere elli binin üzerinde can kaybı yaşandı. Ülkemizin, milletimizin yüreği yandı. Vefat eden her bir vatandaşımıza tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. 
 
         6 Şubat sabahında Denizli Barosu Yönetim Kurulu olarak toplandık, akabinde zaman geçirmeksizin yardım kampanyası başlattık. Çarşamba günü bir tır yardım malzemesini Hatay‘a, takip eden pazartesi günü de yine 1 tır yardım malzemesini Kahramanmaraş Baro Başkanlığına teslim ettik. Yine toplanan nakdi yardımları, depremde mağdur olan meslektaşlarımız için kullanılmak üzere Türkiye Barolar Birliğine ait deprem destek hesabına gönderdik. Devam eden günlerde de Denizli Barosu adına dokuz meslektaşım, toplanan yardımlar ile birlikte Adıyaman’a gittiler. Orada gerekli hukuki yardımlarda, tespit ve incelemelerde bulundular. Yine ilerleyen günlerde yedi meslektaşım toplanan yardımlarla birlikte Hatay’a gitti. Ve ayrıca ilimizde de, meslektaşlarımız depremzede vatandaşlarımıza gerekli yardımlarda bulunduğu gibi Denizli Barosu Yönetim Kurulu olarak da vatandaşlarımıza çeşitli yardımlarda bulunduk.

Bu süreçte Denizli Barosunun bir üyesi olmanın onurunu ve gururunu yaşadım. Çünkü meslektaşlarımız olağanüstü bir gayret ve çaba gösterdiler. Her birine çabaları ve emekleri için yürekten teşekkür ederim. Denizli Barosu çalışanları ve Denizli Halkı da bu süreçte yanımızdaydılar. Bu nedenle Denizli Barosu çalışanlarımıza ve Denizli halkına da çok teşekkür ederim.

Vatandaşlarımızın can ve mal kaybı yaşamasına sebep olanlar, yol açanlar hakkında Türkiye Barolar Birliği ve Barolar olmak üzere sorumluların bulunması ve gerekli yasal işlemlerin yapılarak cezalandırılması için sonuna kadar sürecin takipçisi olacağız.

Değerli hazırun yaşadığımız coğrafya yoğun fay hatları bulunan bir deprem bölgesidir. Bu gerçekliğin bilincindeyiz. Deprem değil bina öldürür derler. Bu nedenle her an deprem olacakmış gibi, amasız fakatsız derhal gerekli çalışmaların başlatılması gerekir. Başta merkezi yönetim olmak üzere, yerel yönetimlerin, tüm resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların bu konuda aktif bir çalışma içerisine girmesi gerekir. Denizli Barosu da işte bu bilinçle hareket ederek derhal Afet Komisyonu kurmuş ve gerekli çalışmaları başlatmıştır. 

Kıymetli hazırun, 14 mayıs 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacaktır. Denizli Barosu olarak da, seçimlerin daha güvenli ve şeffaf yapılabilmesi adına, Baromuz bünyesinde Seçim Güvenliği Merkezi oluşturulmuştur.  Ülkemiz için sonucun şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum. 

         Denizli Barosuna kayıtlı meslektaşlarımız da milletvekili seçilebilmek için muhtelif siyasi partilere aday adayı olarak müracaat ettiler. Kendilerini tebrik ediyor, her birine başarılar diliyorum. Ama; seçilmeden önce, aday olan meslektaşlarımıza bir hatırlatmada bulunmak isterim. Meslektaşlarımız vekil olduktan sonra kendi mesleki sorunlarını unutup, siyasetin yoğun temposuna kendilerini kaptırmaktalar. Vekil olduktan sonra avukatlık mesleğinin sorunları ile ilgilenmemekteler. Öyle ki bazen Barolar ile, meslek ile ilgili kanun tekliflerini aleyhe olarak hazırlamakta, aleyhe olan yasal düzenlemelerde evet oyu kullanmaktalar. Tıpkı, çoklu baro yasasında ve halk arasında 7. Yargı paketi olarak bilinen yasanın yapılma çalışmalarında olduğu gibi.

Aleyhte hazırlanan bu yasa tekliflerinde bir hukukçunun ve de bir avukatın imzasını görmek gerçekten çok üzücü. Çoklu baro yasa tasarısında bunun tartışması çok yapıldı. Yakın zamanda meclisten geçen ve kamuoyunda 7. Yargı paketi olarak isimlendirilen yasada da Barolar aleyhine açık hükümler bulunmakta. Öyle ki; 7. Yargı paketi ile meslekte kıdemi 5 yılın altında olan meslektaşlarımızın barolara aidat ödemesi yükümlülüğü ortadan kaldırıldı. Bizler başta kendi ilimizdeki milletvekillerinden, siyasi partilerin grup başkanvekillerine ve özellikle hukukçu, avukat olan milletvekillerine bunun yanlış olduğunu, meslektaşlarımızın baroya olan aidiyet duygusunu ortadan kaldıracağını, eğer meslektaşlarımıza bir katkı sunulacak ise meslekte ilk 5 yıl boyunca sigorta primlerinin alınmaması şeklinde genç meslektaşlarımıza katkının verilmesi gerektiğini ifade ettik. Buna rağmen, bu eleştiri ve çözüm önerilerimiz dikkate alınmadı. Ve yine maalesef üzülerek belirtmek gerekir ki bu yasa teklifi avukat, hukukçu milletvekillerinin onayı ile meclisten geçirildi. Bu açıdan aday olan meslektaşlarıma hatırlatmam gerekir ki; seçildikten ve siyasi görevler bittikten sonra geleceğiniz yer yine Denizli Barosudur. 

         Bu bağlamda; dün olduğu gibi bugün de yanımızda durarak Denizli Barosuna her türlü katkıyı sunan, destek veren ve bizleri hiç yalnız bırakmayan başta Büyükşehir Belediye Başkanım olmak üzere Pamukkale Belediye Başkanıma, Merkezefendi Belediye Başkanıma, Çivril Belediye Başkanıma ve belediye meclislerinde görev alan tüm meslektaşlarıma da ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim. Sağ olsunlar, var olsunlar. 

Değerli hazırun, az önce belirttiğim gibi Denizli Barosunun bin dokuz yüz dört avukat ve iki yüze yakın stajyer avukat mensubu bulunmaktadır. Türkiye’deki tüm barolarda olduğu gibi Baromuzun ve avukatlık mesleğinin de bu bağlamda sorunları artmıştır. Mesleğimize olan rağbet elbette sevindiricidir. Ne var ki bu rağbet ile birlikte genç işsiz avukat sayısının artması bizleri üzmektedir. Bu noktada, şimdiye dek açılan hukuk fakültelerini kapatamayacağımıza göre, fakülte kontenjanlarının düşürülmesi, yeni fakültelerin açılmasının sıkı şartlara bağlanması ve avukatlık sınavının derhal uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.

Geçen yıl da belirttiğim gibi kamu avukatlarının özlük hakları derhal düzeltilmeli, bu konuda verilen sözler tutulmalıdır. 

Arabuluculuk, uzlaştırma, basit yargılama, seri muhakeme gibi uygulama ve usuller ile avukatlık mesleğinin iş sahaları daraltılmış olduğundan dolayı, meslektaşlarımıza yeni iş sahalarının yaratılması gerekmektedir.

Davaların tarafı ya da kaynağı olmayan avukatlara ve avukatlık mesleğine yapılan tüm saldırıların katalog suçlardan sayılarak tutuklama nedeni sayılması gerekmektedir.

         Avukatlık hizmetinden alınan KDV oranı düşürülmelidir. 

Kişisel Verilerin Korunması hakkındaki yasa ile Avukatlık yasası özdeşleştirmeli, her iki yasa arasındaki çelişkiler giderilmeli ve bu konuda yaşanan sorunlar avukatlık mesleği lehine çözümlenmelidir.

Değerli meslektaşlarım, kıymetli hazırun; sözlerimi bitirirken özellikle belirtmek isterim ki, Denizli Barosu olarak; insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Anayasamızın Başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik, sosyal hukuk devletine olan inancımız ile; Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesinin ve yine kadınların elde etmiş olduğu hakların siyasi tartışma konusu yapılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Etmeyeceğiz.  

Bu duygularla; Siyasetin yargı üzerinden elini çektiği, Yargının daha az eleştirildiği, Savunma mesleğinin sorunlarının çözüldüğü, mesleğimizin hak ettiği saygınlığa kavuştuğu günleri hep birlikte görmek ümidi ile tüm meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarım.
05.04.2023


Av. Adnan DEMİRDÖĞER
   Denizli Barosu Başkanı 






ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.