Tarih: 20.11.2021 | Okunma Sayısı: 388
20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde  oy birliği ile kabul edilerek, tüm dünya çocukları için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ilan edilmiştir. Sözleşme, 02 Eylül 1990 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nce de kabul edilip, 27 Ocak 1995 gün ve 22184 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen ülkemizde çocuklarımız hala yaşama, korunma, barınma, beslenme, eğitim görme gibi temel çocuk haklarında ne yazık ki eşit haklara sahip değildir. Yaşanan hukuksuzluklar, yapılan ihlaller aydınlık geleceğimiz olan çocuklarımız açısından kaygı vericidir.

Ülkemizde olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde de çocuklar her geçen gün daha çok hak ihlali yaşamakta, fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalmakta, çocuk işçilerin ve çocuk gelinlerin sayısı hızla artmaktadır. Bugün, her ne kadar çocuk adaletinin gelişmesi için birtakım çalışmalar yapılsa da yetersiz kalmakta, kalıcı çözümler bulunmamaktadır. Oysa ki, en değerli varlığımız olan çocuklarımızı korumak ve haklarına sahip çıkmak hepimizin amacı ve görevi olmalıdır.

Denizli Barosu olarak Dünya Çocuk Hakları Günü kutlamasının sadece sözde kalmamasını, tüm çocuklarımız için yaşamın her alanında temel çocuk haklarının uygulandığı, barış ve sevgi dolu daha erdemli bir dünyada kutlanmasını dileriz.

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI

20.09.2024