BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 14.11.2021 | Okunma Sayısı: 707

T.C. ADALET BAKANLIĞI’NA

                                                  ANKARA

 

 

                        Bilindiği üzere Bakanlığınızca 24.11.2019 tarihinde arabuluculuk sınavı yapılmış, sınav sonuçlarının ilan edilmesinden sonra bir kısım adaylar sınav soruları ile birlikte sınav sonuçlarına itiraz etmişlerdir. İdari sürecin tamamlanmasının ardından ilgili adaylar idare mahkemesinde iptal davaları açmışlardır. Basından takip ettiğimiz üzere Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin 2020/1357 Esas ve 2021/1590 Karar sayılı ilamı ile 3 (üç) adet sınav sorusu iptal edilmiştir.

 

                        Yargı kararının uygulanması adına Bakanlığınıza bağlı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından sınavı kazanan adaylara arabulucular siciline kayıt başvurusunda bulunmaları halinde sicile kayıt başvurularının değerlendirileceğine ilişkin kısa mesaj gönderilmiştir ki bu kısa mesaj adı geçen başkanlıkça daha önceki yerleşik uygulamalarında olduğu gibi sadece sınavı kazanan adaylara kısa mesaj göndermiştir.

 

                        Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın kısa mesaj yolu ile yapmış olduğu bilgilendirmeden sonra başarılı olan adaylar gerekli işlemleri tamamlamış hatta ödenmesi lazım gelen harç ve masrafları da ödemelerine rağmen bu defa 08.11.2021 tarihinde internet sitesi üzerinden 24.11.2019 tarihinde yapılan arabuluculuk sınavında yer alan soruların bir kısmının hatalı olduğu iddiasıyla açılan davada, Ankara İdare Mahkemesi'nce 3 sorunun iptal edilmesi üzerine Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin 46/5. maddesi uyarınca sınav sonuçları tekrar değerlendirerek yeni bir başarı listesi oluşturulmuştur.” şeklinde bir duyuru daha yapılmıştır.

 

                        Başkanlığın yapmış olduğu açıklama neticesinde kendisine kısa mesaj gönderilen birçok aday sınavda başarısız kabul edilerek arabulucu siciline adlarını yazdıramamıştır. Öyle ki yakından takip ettiğimiz süreçte yeniden puanların değerlendirilmesine göre başarısız sayılan adayların puanları esasında 2019 yılındaki sicile kayıt olmaya evleviyetle yetmekteyken şu an başarısız addedilmeleri eşitler arasında eşitsizliktir.

 

                        Arabuluculuk Daire Başkanlığı tüm duyurularında yerleşik uygulamalarına göre işlem tesis ettiklerini belirtmiş olmalarından yola çıkarak zımmen de olsa kısa mesaj yolu ile mesaj gönderdikleri adaylara arabulucular siciline kayıt başvurusunda bulunmaları halinde kayıt işleminin gerçekleşeceğini belirterek zaten adayın sınavda başarılı olduğunu kabul ve beyan etmesine rağmen sonrasında bu kararından dönmesi evrensel hukuk kurallarına aykırıdır.

 

                        Kaldı ki Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin 14. maddesinde arabuluculuk sınavını kazanarak sicile kayda hak kazanan kişilerden sicil aidatı alınacağı hükme bağlanmış olmakla kendilerine kısa mesaj gönderilen adaylar gerekli ödemeleri yapmıştır. Eş değişle Arabuluculuk Daire Başkanlığı adaylara mesaj gönderip ödemeleri tahsil etmekle sicile kayıt edeceğini kabul etmiştir.

 

                        İdari yargıda benimsenen kazanılmış hakların korunması ilkesi ile idarenin çelişkiden uzak ve tutarlı olması ilkesi bir bütün halinde değerlendirilecek olduğunda yukarıda özetlenen işlemlerin esasında Anayasaya, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile bu kanunun esas ve usullerinin düzenlendiği Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’ne uyarlı olmadığı açıktır. Bu nedenle de hak, hukuk ve adalet kavramlarının tecelli etmesi beklenen Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın kurumsal kimliğine gölge düşürecek ve kuruluş amacına aykırı düşecek olan bu karardan dönülerek yeniden değerlendirme yapılması olan inancımızla gereği takdirlerinize arz olunur.

 

                        Saygılarımızla.

 

 

Adnan DEMİRDÖĞER

Denizli Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.