BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.06.2020 | Okunma Sayısı: 815

Değerli Arkadaşlar!

Bugün 5 Haziran, Dünya Çevre Günü.

Ege Bölgesi’nde ikinci bir Yatağan felaketi riskiyle karşı karşıya kaldığımız Denizli’nin Tavas İlçesi Avdan Mahallesi’ndeyiz. Bölgenin muhtarları ve yöre halkıyla birlikte termik santral kurulması düşünülen bu verimli ovadan sesleniyoruz.

İnsan sağlığının, doğayı ve çevreyi korumanın ve doğal yaşamın ne kadar önemli olduğunu çok iyi anladığımız COVİD-19 salgınının yarattığı yasaklı ve karantinalı günlerde Avdan Termik Santrali girişimi yeniden gündeme geldi. Konumu itibariyle Denizli, Muğla ve Aydın’da, kilometrelerce karelik alanda ekoloji ve çevre felaketine sebep olacak bu termik santral, tarımı, hayvancılığı, doğal yaşamı, yerleşim yerlerini, Afrodisyas ve Bozdağ gibi önemli kültür ve turizm merkezlerini kömür külleri altında bırakacak, daha önce de belirttiğimiz gibi bölgemize bir karabasan gibi çökecekti.

Koronavirüs kısıtlamalarında yaşanan bütün sosyal olumsuzluklara rağmen, Mimarlar Odası Denizli Şubesinin ev sahipliği ve sekreteryasını üstlenliği Avdan Platformunu oluşturduk. Avdan Muhtarımız, TMMOB’ye bağlı meslek odalarının temsilcileri, tabiplerimiz, hukukçularımız, ziraat odalarının yöneticileri, bölge insanını temsil eden vakıfların temsilcileri, doğa ve çevre gönüllüleri ve gazetecilerden oluşan platform, toplamda 110 sayfayı aşan 9 ayrı bilimsel rapor hazırladı. Termik santral girişiminin sakıncalarını anlatan raporları, bir kitapçık olarak hazırlayıp çoğaltarak yetkili ve sorumlu kişi ve kurumlara ilettik. Bu raporlardan oluşan kitapçık, ülkemizin her yerindeki termik santral girişimlerine karşı her zaman bir başvuru kaynağı olarak kullanılabilecek değerdedir.

Siyasi partilerimize, Denizli milletvekillerine, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına, Pamukkale Üniversitesine daha birçok kuruma ve yöneticilerine raporlarımız gönderdik, yüz yüze ve telefonla görüşmeler yaptık. Yetkileri sorumlu davranmaya ve siyaset dışı bir anlayışla doğa, çevre ve halk sağlığı konusunda duyarlı olmaya, termik santrale karşı topyekün mücadele etmeye davet ettik. Girişimin durdurulmaması halinde yargı yoluyla sonuna kadar, gerekirse uluslararası zeminlerde mücadele edeceğimizi bildirdik. Ortak olarak gösterdiğimiz çok haklı tepkilerimize karşı onlar da duyarlı davrandılar, kendilerine sizlerin huzurunda teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Denizli kamuoyunun tüm kesimleriyle yürütülen bu çabalar olumlu sonuç verdi ve dün itibariyle Avdan Termik Santrali ile ilgili devam eden ÇED süreci, nihai kararı olumsuz olarak sonlandırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi olarak duyurdu.

 

Bu karar Avdan, Tavas ve Denizli kamuoyu için, Kale, Karacasu ve bağlı mahallelerdeki halkımız için çok sevindiricidir. Yapılması planlanan termik santralin ortaya çıkarabileceği ekolojik sonuçlar başta olmak üzere yol açabileceği tüm çevre, sağlık ve sosyal etkiler böylelikle başlamadan sona erdirilmiştir.

Denizli kamuoyu ve konuya duyarlı çevreler, Avdan Platformu içinde yer alan tüm sivil kesimlerle birlikte güçlü bir çevre mücadelesinin bu aşamasını başarıyla sonlandırmıştır. Çaba gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Tehlike şimdilik geçmiştir. Ancak ileride termik santral girişiminin yeniden gündeme getirilmesi olasılığı devam etmektedir. Bundan sonra Avdan Platformu çevre ile ilgili sorunlara karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürecek ve bölgede ortaya çıkabilecek başka ekoloji ve çevre sorunları için “Avdan” ismiyle sembol haline gelen platform bileşenleriyle birlikte doğa ve çevre nöbeti tutmaya devam edecektir.

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle burada bir araya gelen Avdan Platformu, TMMOB’un Muğla ve Aydın İKK yetkilileri, bölge köylerimizin muhtarları ve yöre insanları olarak bizler; aynı kararlılık ve netlikteki ifadeyle bundan sonra da Termik Santral yapılmasına izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

Bundan sonra da; Çocuklarımıza hesabını veremeyeceğimiz, çağdışı, insan ve doğa sağlığını tehdit eden ölüm yatırımlarının bölgeye yapılmasına karşı çıkmak bizim için vatani bir görev olacaktır.

Kalenin biberini, Tavas’ın nohudunu, çiçeğini, kavununu, Karacasu’ya kadar uzanan ve Gemlik ile yarışan zeytini, cevizini, Çorum’a gönderilen leblebisi, büyük ve küçükbaş hayvanları, yer altı ve yer üstü suları, endemik bitki örtüsü ve ormanlarımızın varlığını korumaya,

Bölge halkını asla yalnız bırakmayacağımıza, Karacasu ve Aydın’ın diğer ilçelerindeki jeotermal santral girişimlerine, Büyük Menderesi kirletenlere, toprağımıza, havamıza, suyumuza göz diken her türlü girişime karşı duracağımıza,

Sağduyulu ve doğru olanı, doğaya ait kazanımlarımızı sonuna kadar, var gücümüzle hukuki yollardan koruma mücadelesine devam edeceğimize söz veriyoruz!

Yeryüzündeki hiçbir kazanç, bir fidanın düşen bir yaprağından, bir çocuğun bir damla gözyaşından ya da muhtaç olacağımız bir nefeslik oksijenden daha kıymetli değildir!   

Dünya çevre günü kutlu olsun. Katılımınız için çok teşekkür ederiz.

Cüneyt Zeytinci 

Avdan Platformu Adına Platform Sözcüsü

 

Platform Katılımcısı Kurumlar :

Avdan Muhtarlığı,

Büyükmenderes İnsiyatifi,

Çevre Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği,

Denizli Barosu, Doçev- Doğa ve Çevre Vakfı,

Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi,

Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği,

Harita Kadastro Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği,

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi,

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi,

Kale Ziraat Odası, Kaledavaz Kalkınma ve Dayanışma Vakfı,

Kızılcabölük’lüler Koruma Dayanışma kültür Çevre ve Eğitim Vakfı,

Kimya Mühendisleri Odası Denizli Şubesi,

Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi,

Meteoroloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası Denizli Şubesi,

Peyzaj Mimarları Odası Denizli Temsilciliği,

Şehir Plancıları Odası Denizli Temsilciliği,

Tavas Ziraat Odası,

Türk Tabipler Birliği Denizli Tabip Odası,

Türkiye Ormancılar Derneği Denizli Temsilciliği,

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

22.11.2024
AV. UFUK KÖK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.