Avukatlık Staj Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Hk.
Tarih: 16.06.2014 | Okunma Sayısı: 2091

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM;
 
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu'nun 7 – 8 Ekim 2013 tarihli toplantısında, avukatlık stajına başlayabilmek için “staja kabul değerlendirmesi” ve avukatlık stajını bitirebilmek için “staj yeterlilik değerlendirmesi”nde başarılı olma koşullarını getiren “Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kabul edilmiştir.
Staja kabul ve staj yeterlilik değerlendirmeleri Türkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole göre Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na veya yüksek öğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılacaktır.
Yazılı olarak yapılan staj kabul değerlendirmesinde; Türkçe, Mantıksal Akıl Yürütme, Genel Kültür konuları 30 puan; Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, İdare Hukuku, İdari Yargılama Usulü, Hukuk Felsefesi, Hukuk Sosyolojisi ve Vergi Hukukunu kapsayan alan bilgisi konuları ise 70 puan ağırlığa sahip olacaktır. Staj yeterlilik değerlendirmesi ise yine yazılı olarak Mantıksal Akıl Yürütme Avukatlık Hukuku ve Meslek Kurallarını kapsayan alan bilgisinden yapılacaktır.
Değişiklik yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben 6 ay içerisinde staja başvuranlar ve stajyer avukatlar değişiklik kapsamı dışında tutulmuştur.
Avukatlık Kanunu’nun 182. maddesi gereğince onay için Adalet Bakanlığına gönderilen yönetmelik değişikliği bir daha görüşülmek üzere Türkiye Barolar Birliği’ne geri gönderilmiş, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu 1 Aralık 2013 tarihli toplantısında “… geri gönderme gerekçesinde belirtilen hususların mesleğimizin içinde bulunduğu niceliksel sorunlar ve buna bağlı diğer sorunlarımıza çözüm arama gereksinimi karşısında usule, yasaya ve fiili sıkıntılarımıza aykırı olması nedeniyle ve ayrıca VI. Stajyer Avukatlar Kurultayında ve 12. Olağanüstü Genel Kurulumuzda Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği Taslağı’nın desteklenmesine oybirliği ile karar verilmiş olduğu da dikkate alınarak eski kararda ısrar edilmesine” oy birliği ile karar verilmiştir.
Adalet Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Türkiye Barolar Birliği’ne gönderilen Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere 6 Ocak 2014 tarihinde Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Başbakanlık, 14 Ocak 2014 ve 3 Şubat 2014 tarihli yazıları ile Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmayacağını Türkiye Barolar Birliği’ne bildirmiştir.
Başbakanlık tarafından yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmaması üzerine Türkiye Barolar Birliği tarafından Başbakanlık aleyhine açılan davada Ankara 10. İdare Mahkemesi 2014/452 esas sayılı yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Tüm baro başkanlarımızın da son Baro Başkanları toplantısında desteklerini belirttikleri staja başlangıç ve staj başarı değerlendirmelerinin Birliğimiz tarafından ÖSYM Başkanlığına veya Yüksek Öğretim Kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılmasının önüne geçmek amacıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Alt Komisyonu’nda Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Sayın Mehmet Muş tarafından verilen önerge iktidar partisi milletvekillerinin oyları ile kabul edilerek Avukatlık Kanunumuzun Türkiye Barolar Birliği’nin yönetmelik çıkarma yetkisini düzenleyen 182 nci maddesi değiştirilmiş ve maddeye; “Ancak, yönetmelikle veya düzenleyici bir işlemle avukatlık stajına kabulde, staj döneminde ve avukatlık mesleğine kabulde sınav veya benzeri bir rejim düzenlenemez” fıkrası eklenmiştir.Yine aynı önerge ile SGK avukatlarının baro pulundan muaf tutulması konusunda düzenleme yapılması düşünülmektedir.

Konu ile ilgili komisyon üyesi ve avukat olan Denizli Milletvekillerimiz sayın Bilal Uçar ve sayın Adnan Keskin bilgilendirilmiştir.

Bilgilerinize saygıyla sunarım.

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.