AÇIKLAMA
Tarih: 3.09.2021 | Okunma Sayısı: 408

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası

 

Madde 2: "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı        içinde, insan haklarına saygılı, ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNE BAĞLI, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, DEMOKRATİK, LAİK VE SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİDİR."

 

Madde 4: "Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin CUMHURİYET olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki CUMHURİYETİN NİTELİKLERİ ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez."

 

Madde 6: " EGEMENLİK, KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.

Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.

Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. HİÇBİR KİMSE VEYA ORGAN KAYNAĞINI ANAYASADAN ALMAYAN BİR DEVLET YETKİSİ KULLANAMAZ."

 

Bir ülkenin savunması güçlü, hakim ve savcıları bağımsız olursa; o ülkede adaletten, eşitlikten ve hukuktan söz edilebilir. Adalete de ancak demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde, tarafsız ve bağımsız yargı ile ulaşmak mümkündür.

 

Türkiye Cumhuriyeti’ nin tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkesine göre hareket etmesi, yargıyı da  yargı mensuplarına bırakması gerekmektedir.

 

Kamuoyuna saygıyla sunulur.

 

Denizli Barosu Başkanlığı

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.