“ÇEVRE İÇİN HUKUKÇULAR BULUŞUYOR “ Toplantısı
Tarih: 3.06.2011 | Okunma Sayısı: 2430
 
15 Mayıs 2011 Tarihinde İzmir Barosunun organizasyonunu üstlendiği “ÇEVRE İÇİN HUKUKÇULAR BULUŞUYOR “ başlığı altında düzenlenen toplantıların üçüncüsü yapıldı. Denizli Barosundan üç arkadaşımızın katıldığı toplantıda  ana gündem maddeleri şöyleydi ;
-Yeni Anayasanın ekolojik bir bakış açısı ile hazırlanması ve çevre lehine hükümlerin Anayasa’ya girmesi için yapılabileceklerin tartışılması
- Anayasa’nın çevre ve yaşam hakkı ile ilgili olabilecek maddelerinin çevre mücadelesi anlamında ne ifade ettiğine dair argüman çalışması yapmak
- Benzer nitelikli çevre ihlallerine karşı açılan davalarda ortak bir dil birliği yakalanması için ortak çalışma yapmak
-  Dava konusu ihlallerle ilgili olarak, akademik çevrelerin bağımsız bir bakış açısı getirebilmesi amacıyla meslek örgütleri ile daha etkili ortak çalışma yollarının aranması,
-          Çevre sorunları hakkındaki teknik terminoloji ile dava ve savunma esnasında karşılaştığımız kelimeler, olgular ve durumlar ile ilgili cevapların yer alacağı soru bankalarının yazılı yayın haline getirilmesi,
-          Uluslararası sözleşmeler, mevzuat ve yargı kararlarından daha etkin yararlanılması; emsal oluşturması amacıyla, uluslararası sözleşmelere aykırılık iddiası ile pilot bir dava hazırlama çalışmaları
-      Türkiye gündemindeki son gelişmelerin/davaların değerlendirilmesi
-          TBB Çevre Komisyonu’nun çalışmalarının aktif hale getirilmesinin yöntemlerinin ve hukukçuların çevre mücadelesinin merkezileştirilmesinde TBB Çevre Komisyonu’nun alacağı rolün tartışılması.
Toplantı sonucunda birde deklerasyon yayınlandı.
 
 

ÇEVRE İÇİN HUKUKÇULAR BULUŞMASI

BASIN BİLDİRGESİ

 

Biz aşağıda isimleri yer alan avukatlar;  

Yeni ekonomik politikaların, sermayenin küreselleşmesi sürecinin ve doğayı rant elde etmenin bir aracı olarak gören anlayışın her sınıf ve siyasetteki temsilcilerinin,  doğal yaşamın korunması, insan haklarına saygı ve yoksulluğun engellenmesi gibi çok ciddi ve temel sorunlar karşısında, kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmediklerinin farkındayız.  

Akılları durduran ve vicdanları sakatlayan bu sürecin, doğal yaşam alanlarına yönelen vandalizm düzeyindeki küresel saldırılarına karşı, yine küresel çapta yürütülen savunuculuk mücadelelerinin, insan ve doğa hakları mücadelesinin merkezine oturduğu ve sadece insanlar için değil, dağı, taşı, toprağı, bitkisi, kurdu- kuşu, börtü-böceği, balığıyla, tüm ekosistem için yaşamsal varoluş mücadelesine dönüştüğü gerçeğini aklımızda tutuyoruz.  

 Anadolu’da neredeyse her dağ için maden ruhsatı verilmiş, her dere için bir HES projesi geliştirilmiş, liman bölgelerimizde yüzlerce termik santral planlanmış, yetmezmiş gibi bir de nükleer santral kabusuyla ülkemiz sıkıştırılmıştır. 

Bu topraklar, şimdiye dek görülmemiş bir biçimde çevre talanıyla karşı karşıyadır. Yeni ağaç dikmenin orman yaratmaya yetmeyeceğini bilmeyen yetkililer, bir yandan en çevrecilerin kendileri olduklarını vurgularken, öte yandan çevresel değerlerimizin, sit alanlarımızın, arkeolojik yapılarımızın, ekosistemimizin bir bir elden gitmesine onay vermektedirler.  

Yaşanan felakete karşı önlem almak, hepimizin, bu topraklara karşı bir borcudur.  

Biz hukukçular, Türkiye'nin dört bir yanında doğal ve kültürel değerlere yönelik bu yağma ve talandan doğrudan etkilenen insanlarla dayanışma içerisinde olmak, verdikleri mücadelenin yargı boyutunda, onlara gönüllü hukuki destek sağlamak, bu yağma ve talandan beslenenlerin politikalarını, rant ortaklıklarını, bu uğurda hukuk kurallarını nasıl değiştirdiklerini, yargısal ve idari süreçlerde gerçekleştirdikleri oyunları halka açıklayıp, teşhir ederek, çevre mücadelesinin bir parçası olmak amacıyla, ortak hareket etme kararı almış bulunuyoruz.  

Barbarlığa karşı yaşamı savunan hukukçular olarak, çevre mücadelesinde söyleyecek sözü ve taşıyacak yükü olan bütün meslektaşlarımızı, dayanışmanın bir parçası olmaya davet ediyoruz .  

Ülkeye ve halka karşı sorumluluğu olan tüm meslek odası, kurum, dernek ve yapıları da çevreye karşı işlenen suçlara karşı mücadeleye çağırıyoruz.  

Alp Tekin OCAK (İstanbul Barosu), Arif Ali CANGI (İzmir Barosu), Bedrettin KALIN (Artvin Barosu), Bircan MERSİNLİ (İzmir Barosu), Bülent KAÇAR (Edirne Barosu), Cem ALTIPARMAK (İzmir Barosu), Devrim KIRLANGIÇ(İzmir Barosu), E.Baturay ALTINOK (Ankara Barosu), Enis DİNÇEROĞLU (İzmir Barosu), Erol ÇİÇEK (……….. Barosu), Fevzi ÖZLÜER (Ankara Barosu), Hacer TEMİRKAN SAĞBİLİ (Muğla Barosu), Halil Rıza ERGÜN (Mersin Barosu), Hande ATAY (İzmir Barosu), İbrahim ARZUK (İzmir Barosu), İlkay BOZKAYA (Denizli Barosu), İsmail Hakkı ATAL (Adana Barosu), Noyan ÖZKAN (İzmir Barosu), Ömer ERLAT (İzmir Barosu), Özgür Ceylan AYTAÇ (İstanbul Barosu), Safiye Yüksel BAYKARA (Yalova Barosu), Senih ÖZAY (İzmir Barosu), Serdar ŞENGÜN (İzmir Barosu), Sevim ÇAKIR ŞİMŞEK (Denizli Barosu), Şehrazat MERCAN (İzmir Barosu), Tuncay KOÇ(Antalya Barosu), Yakup Ş. OKUMUŞOĞLU (Zonguldak Barosu), Yelda KULLAP (İzmir Barosu), Yıldız HAZER (Denizli Barosu), Zehra YETKİN (Balıkesir Barosu)

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.